Zupa z soczewicy z pomidorami

Czasem pytanie „co na obiad?” staje się najtrudniejszym pytaniem dnia. A gdyby więc ugotować coś smacznego, sycącego, prostego i szybkiego? A gdyby jeszcze nagotować wielki gar, odpadłyby dylematy pod tytułem „co na obiad?” następnego dnia. Dokładnie taka jest zupa z soczewicy z pomidorami. 




Składniki:  

  • dość duża cebula, 3-4 ząbki czosnku,
  •  oliwa z oliwek do smażenia, 
  • szklanka czerwonej soczewicy (nie wymaga namaczania),
  • litr bulionu warzywnego (można zrobić gotowy z kostki, ale najsmaczniejszy będzie ten robiony samodzielnie ze świeżej włoszczyzny i na skrzydełkach kurczaka), 
  • 2 liście laurowe, 
  • średni kawałek cynamonu,
  • 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego,
  •  puszka (ok.400g) pokrojonych pomidorów, 
  • sól i pieprz
Przygotowanie:
  • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku na rozgrzanej oliwie, kiedy cebula się zeszkli, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (w przeciwnym razie zbytnio się zarumieni i może się przypalić). 
  • Dosypać czerwoną soczewicę i potrzymać ją w oliwie przez chwilę. 
  • Dorzucić liście laurowe i cynamon, wlać bulion i koncentrat pomidorowy. Pogotować kilkanaście minut. 
  • Wyłowić liście laurowe i cynamon, dodać pomidory. 
  • Doprowadzić do wrzenia, gotować chwilę. Doprawić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz