Zupa z soczewicy z pomidorami
Czasem pytanie „co na obiad?” staje się najtrudniejszym pytaniem dnia. A gdyby więc ugotować coś smacznego, sycącego, prostego i szybkiego? A gdyby jeszcze nagotować wielki gar, odpadłyby dylematy pod tytułem „co na obiad?” następnego dnia. Dokładnie taka jest zupa z soczewicy z pomidorami.
Składniki:
- dość duża cebula, 3-4 ząbki czosnku,
- oliwa z oliwek do smażenia,
- szklanka czerwonej soczewicy (nie wymaga namaczania),
- litr bulionu warzywnego (można zrobić gotowy z kostki, ale najsmaczniejszy będzie ten robiony samodzielnie ze świeżej włoszczyzny i na skrzydełkach kurczaka),
- 2 liście laurowe,
- średni kawałek cynamonu,
- 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego,
- puszka (ok.400g) pokrojonych pomidorów,
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku na rozgrzanej oliwie, kiedy cebula się zeszkli, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (w przeciwnym razie zbytnio się zarumieni i może się przypalić).
- Dosypać czerwoną soczewicę i potrzymać ją w oliwie przez chwilę.
- Dorzucić liście laurowe i cynamon, wlać bulion i koncentrat pomidorowy. Pogotować kilkanaście minut.
- Wyłowić liście laurowe i cynamon, dodać pomidory.
- Doprowadzić do wrzenia, gotować chwilę. Doprawić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz