Przepis na szarlotkę

Każdy chyba przyzna, że szarlotka to smaczne ciasto. Nie jest suche, jest bardzo aromatyczne i słodkie. Wręcz rozpływa się w ustach, a to za sprawą prażonych jabłek, które są jej głównym składnikiem. Oto jeden z najprostszych przepisów na ten wypiek.




Składniki:
  • 2 szklanki mąki,
  • 3/4 szklanki cukru pudru, 
  • 250 g masła, 
  • 4 żółtka, 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  •  3 łyżeczki cukru waniliowego, 
  • 1,5 kg jabłek.
Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki – mąkę, cukier, masło, żółtka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy – dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Można zagnieść ręcznie lub robotem z użyciem specjalnego haka. 
  • W ten sposób powstanie kruche ciasto, które trzeba podzielić na dwie części – 1/3 ciasta i 2/3 ciasta. Większą porcję rozłożyć w formie, wyklejając też brzegi. Mniejszą włożyć do zamrażarki na pół godziny. 
  • W tym czasie obrać jabłka i pokroić w kostkę. Umieścić w garnku z dodatkiem odrobiny wody i prażyć przez około 20 minut. Na koniec można dodać cukru do smaku i cynamonu. 
  • Gdy jabłka przestygną, wyłożyć na ciasto znajdujące się już w formie. 
  • Na wierzch zetrzeć na tarce zamrożone ciasto.

Szarlotkę trzeba piec przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni C.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz