Przepis na szarlotkę
Każdy chyba przyzna, że szarlotka to smaczne ciasto. Nie jest suche, jest bardzo aromatyczne i słodkie. Wręcz rozpływa się w ustach, a to za sprawą prażonych jabłek, które są jej głównym składnikiem. Oto jeden z najprostszych przepisów na ten wypiek.
Składniki:
Szarlotkę trzeba piec przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni C.
Smacznego!
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 250 g masła,
- 4 żółtka,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżeczki cukru waniliowego,
- 1,5 kg jabłek.
- Wszystkie składniki – mąkę, cukier, masło, żółtka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy – dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Można zagnieść ręcznie lub robotem z użyciem specjalnego haka.
- W ten sposób powstanie kruche ciasto, które trzeba podzielić na dwie części – 1/3 ciasta i 2/3 ciasta. Większą porcję rozłożyć w formie, wyklejając też brzegi. Mniejszą włożyć do zamrażarki na pół godziny.
- W tym czasie obrać jabłka i pokroić w kostkę. Umieścić w garnku z dodatkiem odrobiny wody i prażyć przez około 20 minut. Na koniec można dodać cukru do smaku i cynamonu.
- Gdy jabłka przestygną, wyłożyć na ciasto znajdujące się już w formie.
- Na wierzch zetrzeć na tarce zamrożone ciasto.
Szarlotkę trzeba piec przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni C.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz