Żur z majerankiem
Żur nieodłącznie kojarzy się ze świętami Wielkanocnymi, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby podawać tę zupę również poza tym świętem. Samo gotowanie jest niezwykle trudne i pracochłonne, dlatego warto skorzystać z gotowych żurków dostępnych w sklepach.
Składniki potrzebne do przygotowania to:
- dwie szklanki ukiszonego żuru,
- 50 dag białej kiełbasy,
- 10-15 dag wędzonego boczku,
- łyżka oleju,
- średniej wielkości cebula,
- dwa ząbki czosnku,
- pół szklanki śmietany,
- łyżka mąki,
- łyżeczka vegety,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- pięć ziarenek czarnego pieprzu,
- dwie łyżeczki majeranku,
- sól, świeżo zmielony pieprz,
- jajka ugotowane na twardo.
Przygotowanie:
- Do garnka wlać trzy szklanki wody, dodać przyprawy i kiełbasę, zagotować.
- Cebulkę i boczek posiekać i podsmażyć na oleju, po chwili dorzucić też przeciśnięty czosnek, kiedy będą przyrumienione - dodać do kiełbasy.
- Gotować przez chwilę.
- Kiełbasę pokroić na kawałki, dodać mąkę i śmietanę.
- Całość podlać gotowym żurem. Doprawić solą, pieprzem i dużą ilością majeranku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz