Żur z majerankiem

Żur nieodłącznie kojarzy się ze świętami Wielkanocnymi, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby podawać tę zupę również poza tym świętem. Samo gotowanie jest niezwykle trudne i pracochłonne, dlatego warto skorzystać z gotowych żurków dostępnych w sklepach. 





Składniki potrzebne do przygotowania to:

  • dwie szklanki ukiszonego żuru, 
  • 50 dag białej kiełbasy, 
  • 10-15 dag wędzonego boczku, 
  • łyżka oleju, 
  • średniej wielkości cebula,
  •  dwa ząbki czosnku, 
  • pół szklanki śmietany, 
  • łyżka mąki, 
  • łyżeczka vegety, 
  • liść laurowy, 
  • ziele angielskie, 
  • pięć ziarenek czarnego pieprzu, 
  • dwie łyżeczki majeranku, 
  • sól, świeżo zmielony pieprz, 
  • jajka ugotowane na twardo. 


Przygotowanie:


  • Do garnka wlać trzy szklanki wody, dodać przyprawy i kiełbasę, zagotować. 
  • Cebulkę i boczek posiekać i podsmażyć na oleju, po chwili dorzucić też przeciśnięty czosnek, kiedy będą przyrumienione - dodać do kiełbasy.
  •  Gotować przez chwilę. 
  • Kiełbasę pokroić na kawałki, dodać mąkę i śmietanę. 
  • Całość podlać gotowym żurem. Doprawić solą, pieprzem i dużą ilością majeranku. 
Podawać z jajkiem przekrojonym na ćwiartki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz