Śledzie w majeranku

Majeranek zazwyczaj dodaje się go na końcu gotowania, aby zachować swój delikatny smak. Używany jest najczęściej do ryb i owoców można, ponieważ jako jedna z niewielu przypraw majeranek potrafi znakomicie podkreślić ich niepowtarzalny smak. 




Co trzeba przyszykować, aby móc zajadać się np. śledziami w majeranku?

Lista składników
jest dość krótka:

  • 50 g śledzi, 
  • pięć ząbków czosnku,
  •  trzy łyżki majeranku, 
  • olej do zalania śledzi. 
Samo wykonanie również nie jest skomplikowane.
Przygotowanie:

  •  Śledzie należy opłukać i zalać mlekiem. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a następnie wyjąć z mleka, opłukać ponownie i pokroić na kawałki o szerokości około 5 cm.
  •  Czosnek obrać i pokroić na cieniutkie plasterki. 
  • Śledzie układać warstwami w słoiku przekładając warstwę śledzi cienką warstwą majeranku i kilkoma plasterkami czosnku. Całe danie odstawić do lodówki i poczekać kilka dni, aż wszystkie smaki się przejdą.
  •  Aby olej dotarł do wszystkich kawałków śledzia, wskazane jest, aby raz dziennie potrząsać słoikiem. Ryba jest wówczas delikatniejsza.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz