Śledzie w majeranku
Majeranek zazwyczaj dodaje się go na końcu gotowania, aby zachować swój delikatny smak. Używany jest najczęściej do ryb i owoców można, ponieważ jako jedna z niewielu przypraw majeranek potrafi znakomicie podkreślić ich niepowtarzalny smak.
Co trzeba przyszykować, aby móc zajadać się np. śledziami w majeranku?
Lista składników jest dość krótka:
- 50 g śledzi,
- pięć ząbków czosnku,
- trzy łyżki majeranku,
- olej do zalania śledzi.
Przygotowanie:
- Śledzie należy opłukać i zalać mlekiem. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a następnie wyjąć z mleka, opłukać ponownie i pokroić na kawałki o szerokości około 5 cm.
- Czosnek obrać i pokroić na cieniutkie plasterki.
- Śledzie układać warstwami w słoiku przekładając warstwę śledzi cienką warstwą majeranku i kilkoma plasterkami czosnku. Całe danie odstawić do lodówki i poczekać kilka dni, aż wszystkie smaki się przejdą.
- Aby olej dotarł do wszystkich kawałków śledzia, wskazane jest, aby raz dziennie potrząsać słoikiem. Ryba jest wówczas delikatniejsza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz