poniedziałek, 28 grudnia 2015

Śledzie w majeranku

Majeranek zazwyczaj dodaje się go na końcu gotowania, aby zachować swój delikatny smak. Używany jest najczęściej do ryb i owoców moża, ponieważ jako jedna z niewielu przypraw majeranek potrafi znakomicie podkreślić ich niepowtarzalny smak. Co trzeba przyszykować, aby móc zajadać się np. śledziami w majeranku? Lista składników jest dość krótka: 50 g śledzi, pięć ząbków czosnku, trzy łyżki majeranku, olej do zalania śledzi. Samo wykonanie również nie jest skomplikowane.





 Śledzie należy opłukać i zalać mlekiem. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a następnie wyjąć z mleka, opłukać ponownie i pokroić na kawałki o szerokości około 5 cm. Czosnek obrać i pokroić na cieniutkie plasterki. Śledzie układać warstwami w słoiku przekładając warstwę śledzi cienką warstwą majeranku i kilkoma plasterkami czosnku. Całe danie odstawić do lodówki i poczekać kilka dni, aż wszystkie smaki się przejdą. Aby olej dotarł do wszystkich kawałków śledzia, wskazane jest, aby raz dziennie potrząsać słoikiem. Ryba jest wówczas delikatniejsza.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz