Ciasto marchewkowe
Marchewkowe ciasto doceniane jest za naturalną słodycz i delikatność smaku. Pomysłowi rodzice mogą używać go, aby „przemycić” swoim niejadkom zdrową porcję warzyw. Przygotowanie takiego ciasta jest banalnie proste.
Składniki, które są potrzebne do upieczenia, każdy z nas znajdzie w swojej kuchni.
Można zastosować różne dodatki, ale równie smaczne danie otrzymamy bez nich. Możliwa jest również wersja wegańska, gdzie masło zastąpione jest olejem a jajka siemieniem lnianym.
Do tradycyjnego ciasta potrzebne będą:
Składniki:
Do tradycyjnego ciasta potrzebne będą:
Składniki:
- dwie szklanki startej marchewki,
- półtorej szklanki mąki,
- cztery jajka,
- pół szklanki oleju,
- 150 g masła,
- szklanka cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- płaska łyżeczka sody,
- łyżeczka cynamonu,
- łyżeczka przyprawy do piernika,
- łyżka cukru wanilinowego,
- szklanka pokrojonych orzechów włoskich,
- szczypta soli
- Masło należy ubić z cukrem i cukrem waniliowym na białą masę. Zajmie to około 5 minut.
- Po tym czasie dodać jajka i olej.
- Cały czas mieszając dodać suche składniki, a więc mąkę, proszek, sodę, sól oraz przyprawy – cynamon i przyprawę do piernika.
- Na samym końcu dodać marchew i posiekane orzechy.
- Masę wylać do formy silikonowej i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
- Piec około 45 minut (w sprawdzaniu, czy ciasto jest już wypieczone, można pomagać sobie patyczkiem do szaszłyków).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz