Ciasto marchewkowe

Marchewkowe ciasto doceniane jest za naturalną słodycz i delikatność smaku. Pomysłowi rodzice mogą używać go, aby „przemycić” swoim niejadkom zdrową porcję warzyw. Przygotowanie takiego ciasta jest banalnie proste.





Składniki, które są potrzebne do upieczenia, każdy z nas znajdzie w swojej kuchni.

Można zastosować różne dodatki, ale równie smaczne danie otrzymamy bez nich. Możliwa jest również wersja wegańska, gdzie masło zastąpione jest olejem a jajka siemieniem lnianym. 

Do tradycyjnego ciasta potrzebne będą:
Składniki:


  • dwie szklanki startej marchewki, 
  • półtorej szklanki mąki, 
  • cztery jajka, 
  • pół szklanki oleju, 
  • 150 g masła, 
  • szklanka cukru, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • płaska łyżeczka sody, 
  • łyżeczka cynamonu, 
  • łyżeczka przyprawy do piernika, 
  • łyżka cukru wanilinowego, 
  • szklanka pokrojonych orzechów włoskich, 
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  •  Masło należy ubić z cukrem i cukrem waniliowym na białą masę. Zajmie to około 5 minut.
  •  Po tym czasie dodać jajka i olej.
  • Cały czas mieszając dodać suche składniki, a więc mąkę, proszek, sodę, sól oraz przyprawy – cynamon i przyprawę do piernika. 
  • Na samym końcu dodać marchew i posiekane orzechy. 
  • Masę wylać do formy silikonowej i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  •  Piec około 45 minut (w sprawdzaniu, czy ciasto jest już wypieczone, można pomagać sobie patyczkiem do szaszłyków). 
Po wystudzeniu ciasta można je posypać przesianym cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz