Zupa krem z soczewicą i chili
Zupy to potrawy przeważnie niedoceniane. Uważa się, że łatwo je przyrządzić, ciężko w nich cokolwiek zepsuć. Jeśli już się je jada, to tylko jako przystawkę lub pierwsze danie, po którym następuje drugie – to właściwsze, konkretniejsze. Zupa stanowi tylko taką „rozgrzewkę” przed jedzeniem. Jednak co by się stało, gdyby udowodnić, że zupa może znakomicie spełnić rolę pełnowymiarowego obiadowego dania? Sycąca pomidorowa z klopsikami z mięsa mielonego, gulaszowa z kiełbasą i soczewicowa to tylko kilka przykładów znakomitych zup.
Do ugotowania tej ostatniej potrzebne będą następujące składniki:
- szklanka czerwonej soczewicy,
- mała papryczka chili,
- cztery ząbki czosnku,
- duża marchewka,
- 1.5 litra bulionu warzywnego,
- sól i pieprz,
- świeża natka pietruszki,
- dwie łyżki oleju roślinnego (np. rzepakowego lub oliwy z oliwek),
- łyżka masła,
- łyżeczka słodkiej mielonej papryki.
- Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, papryczkę posiekać drobno, soczewicę opłukać.
- W dość dużym garnku rozgrzać oliwę i łyżkę masła, kiedy masło się roztopi, wrzucić utartą marchewkę, chwilę smażyć.
- Kiedy marchewka delikatnie się przyrumieni, można dodać soczewicę, papryczkę chili, paprykę słodką i czosnek przeciśnięty przez praskę (ewentualnie można go drobno pokroić).
- Te składniki również należy trochę podsmażyć (ok. 2-3 minuty).
- Zalać wszystko bulionem, zagotować, przyprawić.
- Następnie odstawić do przestygnięcia i zblendować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz