Zupa krem z soczewicą i chili

Zupy to potrawy przeważnie niedoceniane. Uważa się, że łatwo je przyrządzić, ciężko w nich cokolwiek zepsuć. Jeśli już się je jada, to tylko jako przystawkę lub pierwsze danie, po którym następuje drugie – to właściwsze, konkretniejsze. Zupa stanowi tylko taką „rozgrzewkę” przed jedzeniem. Jednak co by się stało, gdyby udowodnić, że zupa może znakomicie spełnić rolę pełnowymiarowego obiadowego dania? Sycąca pomidorowa z klopsikami z mięsa mielonego, gulaszowa z kiełbasą i soczewicowa to tylko kilka przykładów znakomitych zup.
   






Do ugotowania tej ostatniej potrzebne będą następujące składniki:
  • szklanka czerwonej soczewicy, 
  • mała papryczka chili, 
  • cztery ząbki czosnku, 
  • duża marchewka, 
  • 1.5 litra bulionu warzywnego, 
  • sól i pieprz, 
  • świeża natka pietruszki, 
  • dwie łyżki oleju roślinnego (np. rzepakowego lub oliwy z oliwek), 
  • łyżka masła,
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki. 
Przygotowanie:

  • Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, papryczkę posiekać drobno, soczewicę opłukać.
  • W dość dużym garnku rozgrzać oliwę i łyżkę masła, kiedy masło się roztopi, wrzucić utartą marchewkę, chwilę smażyć.
  • Kiedy marchewka delikatnie się przyrumieni, można dodać soczewicę, papryczkę chili, paprykę słodką i czosnek przeciśnięty przez praskę (ewentualnie można go drobno pokroić). 
  • Te składniki również należy trochę podsmażyć (ok. 2-3 minuty). 
  • Zalać wszystko bulionem, zagotować, przyprawić. 
  • Następnie odstawić do przestygnięcia i zblendować.
Zupę można posypać natką pietruszki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz