Orientalna zupa z czerwoną soczewicą

Tureckie i indyjskie restauracje kuszą ciekawymi smakami. W tych kuchniach ciekawie wykorzystuje się warzywa, o których u nas albo się zapomina, albo stosuje nieco inaczej. Połączenia smaków, które dla nas są nieco zaskakujące, są ciekawym doświadczeniem. Nie zawsze jednak jest czas, aby odwiedzić restaurację i zjeść w niej obiad. Jak przygotować danie, które będzie równie aromatyczne co we wspomnianych orientalnych restauracjach? Przygotowanie aromatycznej zupy z czerwoną soczewicą nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, wystarczy odrobina wyobraźni, podstawowa wiedza o gotowaniu i ten krótki przepis.
   





Średniej wielkości cebulę obierać, pokroić w kostkę. Kawałek imbiru obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę. W garnuszku rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek i podsmażyć cebulę i imbir, po kilku minutach dodać czosnek. Kiedy cebula się zeszkli dodać pokrojone drobno, pozbawione skórki pomidory, przepłukaną soczewicę i około dwóch litrów bulionu warzywnego. Całość gotować około 20 minut. Doprawić do smaku, dodać mleko kokosowe. Zupę można podawać z grzankami czosnkowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz