Kurczak z majerankiem

W dawnej Europie uważano majeranek za symbol miłości. Używany był przez Rzymian jako afrodyzjak, wykorzystywano go też do rzucania zaklęć miłosnych. Był też symbolem szczęścia, żadne średniowieczne wesele nie mogło obejść się bez wieńca wykonanego z tego zioła.


 Dziś nie przypisujemy już majerankowi takich magicznych właściwości, ale nadal jest to bardzo ceniona przyprawa. Zazwyczaj używany jest w kuchni europejskiej i jest dodawany do mięs, sosów rybnych, małży, owoców morza, sosów na bazie masła, sałatek, sosów na bazie pomidorów, octu, sosów grzybowych i do bakłażana.
 Myśląc „majeranek” chyba każdy przypomina sobie tradycyjny niedzielny obiad przygotowany przez matkę: aromatyczny kurczak ze spieczoną, chrupką skórką, unoszący się zapach słodkiej papryki i właśnie majeranku. W jaki sposób szybko i prosto wrócić do tamtych smaków z dzieciństwa? Okazuje się, że nie jest to szczególnie skomplikowane i wymaga trzymania się kilku podstawowych zasad. Na samym początku trzeba przygotować kurczaka, może być cały, ale równie dobrze mogą być to same podudzia, majeranek, sól, czosnek granulowany, paprykę w proszku i oliwę z oliwek. Przyprawy wymieszać z oliwą, natrzeć kurczaka i odstawić go na kilka godzin. Następnie przełożyć go do naczynia żaroodpornego i piec w nagrzanym do  180 stopni piekarniku przez około 1,5 godziny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz