Wegetariańska zupa z czerwonej soczewicy

Odwieczne pytanie zadawane chyba wszystkim wegetarianom: co ty właściwie jesz? Wielu mięsożerców nie jest w stanie wyobrazić sobie obiadu bez konkretnego kawałka mięsa, zapominają przez to, że bezmięsne dania również mogą być bardzo smaczne. Wachlarz dań warzywnych jest bardzo szeroki i warto poznać choć kilka propozycji. Jedną z nich jest aromatyczna zupa z czerwonej soczewicy. 


Przygotuj tę pyszną zupę i przekonaj się, że bezmięsne jedzenie może smakować równie dobrze. 
Przygotuj, wiec odpowiednie składniki i do dzieła.

Składniki:

  • łyżka masła lub (przy wersji wegańskiej) oliwy z oliwek, 
  • włoszczyzna (cebula, marchewka, pietruszka, por, dwa ząbki czosnku),
  •  1,5 litra bulionu warzywnego, 
  • puszka (400 g) pomidorów pokrojonych w kostkę (bez skórek),
  •  400 ml soku pomidorowego z kartonika, 
  • 250 g czerwonej soczewicy.
Przygotowanie:
  • Warzywa korzenne obrać i pokroić w kostkę.
  •  Czosnek przecisnąć przez praskę.
  • Tak przygotowane warzywa wrzucić do garnka z grubym dnem i podsmażyć chwilę na oliwie. 
  • Kiedy cebula się zeszkli, dodać soczewicę, pokrojone pomidory i sok, chwilę poddusić, a następnie zalać bulionem.
  •  Gotować, aż warzywa będą miękkie. 
  • Doprawić solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz