Wegetariańska zupa z czerwonej soczewicy
Odwieczne pytanie zadawane chyba wszystkim wegetarianom: co ty właściwie jesz? Wielu mięsożerców nie jest w stanie wyobrazić sobie obiadu bez konkretnego kawałka mięsa, zapominają przez to, że bezmięsne dania również mogą być bardzo smaczne. Wachlarz dań warzywnych jest bardzo szeroki i warto poznać choć kilka propozycji. Jedną z nich jest aromatyczna zupa z czerwonej soczewicy.
Przygotuj tę pyszną zupę i przekonaj się, że bezmięsne jedzenie może smakować równie dobrze.
Przygotuj, wiec odpowiednie składniki i do dzieła.
Składniki:
- łyżka masła lub (przy wersji wegańskiej) oliwy z oliwek,
- włoszczyzna (cebula, marchewka, pietruszka, por, dwa ząbki czosnku),
- 1,5 litra bulionu warzywnego,
- puszka (400 g) pomidorów pokrojonych w kostkę (bez skórek),
- 400 ml soku pomidorowego z kartonika,
- 250 g czerwonej soczewicy.
Przygotowanie:
- Warzywa korzenne obrać i pokroić w kostkę.
- Czosnek przecisnąć przez praskę.
- Tak przygotowane warzywa wrzucić do garnka z grubym dnem i podsmażyć chwilę na oliwie.
- Kiedy cebula się zeszkli, dodać soczewicę, pokrojone pomidory i sok, chwilę poddusić, a następnie zalać bulionem.
- Gotować, aż warzywa będą miękkie.
- Doprawić solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz