Zupa krem z dyni z dowolnymi dodatkami

Jest gęsta, aromatyczna, bardzo sycąca i ma przede wszystkim niepowtarzalny smak. Oto jeden z wielu przepisów.





Składniki:


  • 500 g dyni, 
  • 3 ziemniaki, 
  • 1 cebula, 
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  •  1 łyżeczka curry, 
  • sól, pieprz, 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek – może być opcjonalnie olej, 
  • 2 ząbki czosnku.

Przygotowanie:

  • Cebulę należy obrać i pokroić w kostkę, a następnie zeszklić na oliwie wraz z czosnkiem. 
  • Dodać obraną i pokrojoną w kostkę dynię i ziemniaki. 
  • Wszystkie wymienione składniki trzeba obsmażyć, a na koniec posypać curry. 
  • Po wymieszaniu i upływie około 5 minut wlać bulion i gotować aż do uzyskania oczekiwanej miękkości warzyw. 
  • Gdy to już się stanie, pozostaje zmiksować zupę, tak by powstała kremowa konsystencja.

Zupę krem z dyni można podawać na wiele sposobów. Niektórzy jedzą go bez dodatków. Z dodatkami smakuje jeszcze lepiej. Mogą być nimi na przykład – groszek ptysiowy, pieczywo tostowe zapiekane z serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz