Ciasto z marchewką
Kiedy 2005 roku amerykańska organizacja Food Network zrobiła ranking najpopularniejszych dań lat siedemdziesiątych, nikogo nie zdziwiło, że ciasto marchewkowe zajęło w tym rankingu piąte miejsce. Deser szybko podbił serca Amerykanów i stał się ciastem dostępnym w większości kawiarni i restauracji.
Przygotowanie go, choć wydaje się rzeczą trudną do zrobienia, jest banalnie proste.
Przygotowanie:
Przygotowanie:
- Na początku do miski należy wbić dwa jajka i ubić je, kiedy masa podwoi swoją objętość dodać 200 gram drobnego cukru i nadal ucierać.
- Kiedy konsystencja zrobi się gładka, cały czas mieszając, dodać 150 ml oleju.
- Do powstałej masy dodać utarte trzy duże marchewki, pół puszki ananasa pokrojonego w drobną kostkę, garść posiekanych orzechów włoskich i garść wiórków kokosowych, delikatnie wymieszać.
- Do osobnej miski wsypać 200 g mąki, łyżeczkę cynamonu, proszku do pieczenia i sody, szczyptę soli.
- Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać, dodać do masy złożonej z mokrych składników.
- Masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec przez godzinę w 180 stopniach.
- Polać rozpuszczoną czekoladą, można również posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz