Ciasto z marchewką

Kiedy 2005 roku amerykańska organizacja Food Network zrobiła ranking najpopularniejszych dań lat siedemdziesiątych, nikogo nie zdziwiło, że ciasto marchewkowe zajęło w tym rankingu piąte miejsce. Deser szybko podbił serca Amerykanów i stał się ciastem dostępnym w większości kawiarni i restauracji. 




Przygotowanie go, choć wydaje się rzeczą trudną do zrobienia, jest banalnie proste.

Przygotowanie: 



  • Na początku do miski należy wbić dwa jajka i ubić je, kiedy masa podwoi swoją objętość dodać 200 gram drobnego cukru i nadal ucierać.
  • Kiedy konsystencja zrobi się gładka, cały czas mieszając, dodać 150 ml oleju. 
  • Do powstałej masy dodać utarte trzy duże marchewki, pół puszki ananasa pokrojonego w drobną kostkę, garść posiekanych orzechów włoskich i garść wiórków kokosowych, delikatnie wymieszać. 
  • Do osobnej miski wsypać 200 g mąki, łyżeczkę cynamonu, proszku do pieczenia i sody, szczyptę soli. 
  • Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać, dodać do masy złożonej z mokrych składników. 
  • Masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika.
  •  Piec przez godzinę w 180 stopniach. 
  • Polać rozpuszczoną czekoladą, można również posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz