Sezonowy przepis na pierogi z borówkami

Borówki, zwane również jagodami to bardzo wartościowe owoce. Zarówno te leśne, jak i amerykańskie zawierają wiele cennych składników odżywczych. Powinniśmy jeść je pod każdą postacią. Szczególnie smaczna jest odsłona pierogów z borówkami, która w lecie króluje na polskich stołach.



Borówki są dobre na naszą odporność, zawierają bowiem antyoksydanty, obniżają poziom cholesterolu. Pozytywnie oddziałują również na wzrok (dzięki antocyjanozydom) i układ moczowy, gdyż wypłukują niebezpieczne bakterie. Zatrzymują również procesy starzenia. Są dobrym źródłem witamin A, B, C i E, są bogate w cynk, potas, selen i magnez, dzięki czemu spowalniają starzenie się mózgu.

Przepis na pierogi z borówkami  jest bardzo prosty.
Przygotowanie:
  • Zaczynamy od zrobienia ciasta. Łączymy przesianą mąkę z solą i roztopionym w kąpieli wodnej masłem. Ciasto zagniatamy na oprószonej mąką stolnicy, by odstawić je na pół godziny w chłodnym miejscu.
  •  Następnie je rozwałkowujemy, wycinamy krążki za pomocą kieliszka. Teraz przygotowujemy nadzienie według przepisu. Borówki dokładnie płuczemy, osuszamy na papierowym ręczniku i obsypujemy mąką. 
  • Najlepiej używać świeżych owoców, zwłaszcza w sezonie letnim. 
  • Za pomocą łyżeczki nakładamy borówkowy farsz i dokładnie lepimy pierogi, żeby nie rozpadły się w czasie gotowania.
  •  Oczywiście trzeba przy tym odrobinę wprawy, jednak za każdym razem będą wychodzić coraz lepsze. 
  • Pierogi wrzucamy na wrzącą wodę, czekamy aż wypłyną i gotujemy jeszcze przez kilka minut, żeby były miękkie.

Pierogi z borówkami można posypać cukrem, żeby były słodsze i ozdobić śmietaną. Zajadamy się nimi ze smakiem i częstujemy najbliższych.

1 komentarz: