Zupa krem z dyni z dowolnymi dodatkami
Jest gęsta, aromatyczna, bardzo sycąca i ma przede wszystkim niepowtarzalny smak. Oto jeden z wielu przepisów.
Składniki:
Przygotowanie:
Zupę krem z dyni można podawać na wiele sposobów. Niektórzy jedzą go bez dodatków. Z dodatkami smakuje jeszcze lepiej. Mogą być nimi na przykład – groszek ptysiowy, pieczywo tostowe zapiekane z serem.
Składniki:
- 500 g dyni,
- 3 ziemniaki,
- 1 cebula,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 1 łyżeczka curry,
- sól, pieprz,
- 4 łyżki oliwy z oliwek – może być opcjonalnie olej,
- 2 ząbki czosnku.
Przygotowanie:
- Cebulę należy obrać i pokroić w kostkę, a następnie zeszklić na oliwie wraz z czosnkiem.
- Dodać obraną i pokrojoną w kostkę dynię i ziemniaki.
- Wszystkie wymienione składniki trzeba obsmażyć, a na koniec posypać curry.
- Po wymieszaniu i upływie około 5 minut wlać bulion i gotować aż do uzyskania oczekiwanej miękkości warzyw.
- Gdy to już się stanie, pozostaje zmiksować zupę, tak by powstała kremowa konsystencja.
Zupę krem z dyni można podawać na wiele sposobów. Niektórzy jedzą go bez dodatków. Z dodatkami smakuje jeszcze lepiej. Mogą być nimi na przykład – groszek ptysiowy, pieczywo tostowe zapiekane z serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz