Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy

Powoli przemija lato, dni stają się coraz krótsze i coraz chłodniejsze. Zmienia się też wachlarz dostępnych warzyw i owoców. Nasza kuchnia staje się „jesienne”. I bardzo dobrze, należy korzystać z tego, co jest w danym czasie najbardziej dostępne, świeże. Doskonałym pomysłem na jesienną kolację jest rozgrzewająca zupa z soczewicy. Zawiera marchewki, pomidory i paprykę, czyli warzywa, których jest właśnie w tym czasie najwięcej.
   





Składniki :
  • 25 dag czerwonej soczewicy, 
  • dwie duże cebule (biała i czerwona),
  • dwie marchewki, 
  • pół kilograma sparzonych i obranych ze skórki pomidorów, 
  • dwie czerwone papryki, 
  • 1,5 litra bulionu warzywnego, 
  • dwa ząbki czosnku, 
  • cztery łyżki oliwy, 
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  •  tymianek, 
  • oregano, 
  • bazylia, 
  • chili,
  •  sól i pieprz. 

Przygotowanie:

  • Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć w głębokim garnku na niewielkiej ilości oleju.
  •  Kiedy cebula się zeszkli dodać pokrojoną w paski paprykę i obrane i pokrojone w słupki marchewki. Poddusić je chwilę, następnie dodać opłukaną soczewicę, koncentrat pomidorowy i pomidory. 
  • Dolać cały bulion warzywny, zagotować.
  •  Doprawić do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz