Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy
Powoli przemija lato, dni stają się coraz krótsze i coraz chłodniejsze. Zmienia się też wachlarz dostępnych warzyw i owoców. Nasza kuchnia staje się „jesienne”. I bardzo dobrze, należy korzystać z tego, co jest w danym czasie najbardziej dostępne, świeże. Doskonałym pomysłem na jesienną kolację jest rozgrzewająca zupa z soczewicy. Zawiera marchewki, pomidory i paprykę, czyli warzywa, których jest właśnie w tym czasie najwięcej.
Składniki :
Przygotowanie:
- 25 dag czerwonej soczewicy,
- dwie duże cebule (biała i czerwona),
- dwie marchewki,
- pół kilograma sparzonych i obranych ze skórki pomidorów,
- dwie czerwone papryki,
- 1,5 litra bulionu warzywnego,
- dwa ząbki czosnku,
- cztery łyżki oliwy,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- tymianek,
- oregano,
- bazylia,
- chili,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć w głębokim garnku na niewielkiej ilości oleju.
- Kiedy cebula się zeszkli dodać pokrojoną w paski paprykę i obrane i pokrojone w słupki marchewki. Poddusić je chwilę, następnie dodać opłukaną soczewicę, koncentrat pomidorowy i pomidory.
- Dolać cały bulion warzywny, zagotować.
- Doprawić do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz